Wednesday, January 28, 2009

New & Yummy

Yeni & Leziz
I lovelovelove the packaging of Jamie Oliver's new food line. The red & greens and the handmade looking tags are so yummy looking! Come to think of it, food packaging in the UK is generally very well thought aesthetically and environmentally. How is food packaging in your country? Here most food packs are very generic, all packages look alike, all have almost the same fonts and style, and they are neither practical nor environment-friendly. That is good for not inducing consumption of packaged foods though; I know I could not resist buying all of Jamie's products above.

Jamie Oliver'ın yeni çıkardığı yiyecek grubunun ambalajlarına bayıldım. Kırmızı & yeşiller ve elle yapılmış gibi duran etiketler nefis gözüküyor! Düşündüm de İngiltere'de gıda ambalaşları genel olarak çok iyi düşünülmüş, hem estetik hem de çevre dostu olması açısından. Gerek her köşebaşında bulunan Marks & Spencer'ın, gerek gurme dükkanlardan ve pazarlardan alınan ürünlerin ambalajları hep çok güzel. Süpermarket markaları muhtemelen bu bahsettiklerim kadar yaratıcı ve güzel değillerdir, orada süpermarkete gitmediğim için bilemiyorum. Bizde de nedense bu alan pek gelişmemiş, bütün ambalajlar birbirine benziyor, üzerlerinde aynı yazı font'ları kullanılmış, farklı markaların muadil ürünlerinin ambalaj grafikleri yanıltıcı derecede aynı gözüküyor, çoğu hiç pratik değil ve üstelik çevre dostluğu da hak getire. Gerçi ambalajların cazip olmaktan uzak olması ambalajlanmış yiyeceklerin tüketimini körüklememesi açısından iyi birşey de olabilir; yukarıdaki kavanozların hepsini birden almamak için kendimle büyük bir savaş vermem gerekirdi muhtemelen.

Another British brand Cravendale has teamed up with half Finnish/half English/100% talented artist Sanna Annuka for their new milk packaging. The pictures speak for themselves, they're beautiful, and if I bought these I could never bring myself to throw away an empty bottle and thus I would be doomed to live in a trash-hoarder's nest for the rest of my life :)

Bir başka İngiliz markası Cravendale yarı Fin/yarı İngiliz/%100 yetenekli sanatçı Sanna Annuka ile işbirliği yaparak yeni süt ambalajlarını ona tasarlattı. Fazla yoruma gerek yok, resimlerden göreceğiniz gibi çok güzeller. Bunlardan satın alsam sanırım şişelerini atmaya asla kıyamaz ve ömrümün kalanını yavaşça dolan bir çöp evde geçirmeye mahkum olurdum :)
The colors, the typeface, the adorable icons are so fitting for a milk pack, I wonder why they weren't designed beautifully like this in the first place? I really am looking forward to seeing more food packaging designed by artists. If products are everywhere and we will be drowning in waste, then the least we can do is make it beautiful!

Renkler, yazı stili, sevimli ikonlar bir süt ambalajı için çok uygun, merak ediyorum baştan beri bu kutular neden bu kadar güzel olacak şekilde tasarlanmıyor? Sanatçılar tarafından tasarlanmış başka gıda ambalajları görmeyi dört gözle bekliyorum. Madem sağımız solumuz ürün dolu ve elbet bunların çöpünde boğulacağız bari en azından güzel yapalım onları!





11 comments:

lale kunt said...

çok güzeller!
ben zaten jamie oliver'ı çok seviyorum nedense. delidir ne yapsa yeridir :) çok hareketli cıvıl cıvıl bi insan.. bu ambajalı ürünlerden keşke türkiyede de olsaydı, hemen alırdım..
ülkemizdeki çoğu firma sahibi tasarımdan anlamadığı için değişik yada güzel birşey yapmak akıllarına gelmiyo bile.
ah bu ülkede tasarımcı olmak çok zor iş, herşeye karışıyolar!

Michael Oats said...

Hi! I posted a new photoshoot today!

POUR LE SOIR
Photographed by Michael Oats

http://www.michaeloats.blogspot.com

I hope u like it

alis said...

Uyuz cadi, çok doğru söylüyorsun, yeniliklere çok kapalılar, tarz yaratma gibi bir vizyon yok, bir tasarım istemeden önce herhangi bir brief vermedikleri ve seni tamamen havada bıraktıkları gibi sen farklı birşeyler yapayım diye düşündüğünde karışma cümleleri genellikle "bu satmaz", "bunu bizim halk anlamaz", "şu var olanı azıcık değiştir işte" seyrinde gidiyor. Öyle olunca ben kendim bile beğenmediğim birşey tasarlamak durumunda kalıp şekilden şekile giriyorum, dahası vicdan azabı duyuyorum. Şu tatminsizlikten dolayı kaçıcam buralardan sonunda :)

Sagır Kedi said...

Vallahi bayıldım kavanozlara..Burada ben İstinye Park'taki koca Mudo Magazasının içinde gördüm böyle ev yapımı kavanoz ve peynirler sıralamışlar.Kavanozların üzerini de yukarıdaki gibi süslü püslü etiket yapıştırıp el ile reçel isimleri yazılmış.Hayatımda ilk defa balkabağı reçeli tattım çok begendim ama 1 mini kavanoz için 23 tl istediler çok buldum.

Unknown said...

I love those packs

alis said...

Sağır kedi 23 tl ne ya nasıl kazıklayacaklarını şaşırmışlar. İstinye Park mağazasına hiç gitmedim ama Mudo'nun ev ürünlerini, mobilyalarını genellikle çok zevkli buluyorum, çok beğeniyorum. Ama yakın bir sektörde çalştığımdan dolayı biliyorumki Endonezya'dan 3 kuruşa aldıkları şeyleri burada fahiş fiyatlara satıyorlar. O güzelim eşyaları elleri ile yapan insanlar aç aç çalışa dursun bunlar burada parayı götürüyor. Giyim kısmında kürk de satıyorlar zaten adiler, zihniyeti ahlakı berbat. Keşke onların getirdiği o güzelim ürünleri daha insaflı fiyatlara getirecek tok gözlü birileri çıksa biz de bayram etsek :)
Şimdilik balkabağı reçeli için internetten tarif bulur, bir güzel kavanoza koyar, elimizle güzel de etiket yapıp eşe dosta dağıtmakla yetiniriz biz :)

Sagır Kedi said...

Valla bende o reçelller'in bu kadar pahalı olmasına şaşırdım neymiş ev yapımıymış da çok emek verilmiş de koskoca MUDO magazasıymış da anlamadım gitti..Bende zaten çok severim magazanın ev dekorasyon ürünlerini..Fiyatlar da uçuk kaçık..Bu arada bizim hayvanseverler MUDO'yu fena protesto etti kürk satışlarını kaldırdılar.Burada bu sene kürk satışı yok ama seneye gene başlarlar biz gene protestoo!!!

Malla said...

Burda da yurt dışındakiler kadar güzel olmasa da bazı kapları atamıyorum.Ben de güzel olmasın, gönül rahatlığı ile atalım diyorum. Atılacak bir kaba bu kadar masraf yapılması saçma geliyor ama tabii ki onlar da satma derdinde.

alis said...

Hello Karina, nicely designed, aren't they?

Sağır kedi- Oh hayvanseverlerin ellerine sağlık, en son Mudo'ya gittiğimde(epey oldu) kürkü ne kadar abarttıklarına şaşmıştım. Sevindim bu habere. Seneye ben de katılayım!

malla-Bütün kaplar güzel olsa istisnai bir durum olmayacağından rahat rahat atarsın bence. Bir de mesela bütün süt şişeleri yukarıdaki gibi olsa belki ona daha çok değer veririz ve geri-dönüşüm çöpüne atmak için daha çok çaba gösteririz.

AphroChic said...

Who knew milk could be so cool? I love the packaging.

Toujours Dimanche said...

This is amazing to have the possibility to buy food products in these beautiful packages... But it is not often the case in Canada. Most of the food is wraped in drab packages, but it's getting better and better, especially in bio or local food. I usually buy a lot of it. I think the product is a lot more attracting with original colors, typo and designs.