Thursday, July 23, 2009

Cows & Hens

İnekler ve Tavuklar
{}

Photography/Fotoğraf Baki Berk Kayalar

{}
Amazing site. It was very intriguing to read about the happy cows myth and the cage-free eggs myth. Someone is taking us for a fool. Thankfully we have led our lives to a point where we can have our own chicken coop and a couple of goats. If that doesn't work out, going vegan is making perfect sense.
{}
Photography/Fotoğraf Baki Berk Kayalar
{I know they're ducks!} {Biliyorum, bunlar ördek!}
{}
Bu muhteşem site maalesef ingilizce. Mutlu inekler yalanı ve kafese tıkılmadan yumurtlanmış yumurta yalanı hakkındaki sunumları yine de izleyebilirsiniz.
{}
Kısaca özetlemem gerekirse süt sağılırken ineğe zarar verilmediğini zannediyoruz ama süt endüstrisi ineklere yabancı cisimlerle tecavüz ediyor, boğalardan sperm almak için kısırlaştırılmış erkeklerle çiftleştiriyor, erkek buzağıları anasının karnından çıktığı gibi mezbahaya yolluyor, 20-25 yıl yaşayan inek birkaç yılda tükenip telef olana kadar tecavüz kafeslerinde insan kolu ve bir yapay dölleyici ile hamile bırakılıp doğurtulularak, sonra da yavrularından ayırılarak ömrü boyunca süt verdiriliyor. Tabi bunların hepsi son derece sevimsiz ve ürkütücü endüstriyel tesislerde gerçekleşiyor, ineklerin sevdiği çayırlarda değil. Bu sütleri içmeye devam edersek sonunda biz de gebereceğiz.
{}
Yumurtalar ise kanatlarını bile kıpırdatamayacak kadar küçük bir kafese tıkılmış, telef olmadan önce durmadan yumurtlatılan tavuklar tarafından yumurtlanıyor, bunu zaten biliyoruz. "Kafessiz" olarak pazarlanan yumurtalar ise aynı alana tıkılmış binlerce tavuğun birbirlerine zarar vermemeleri için gagaları kesilerek feci şartlarda yine telef olmadan önce yumurtladıkları yumurtalar. Bu kadar kan, acı ve gözyaşıyla yumurtlanmış yumurta gözümde koca bir kanser hapı gibi canlanıyor, bize hayrı dokunmaz!
{}
Biz Meyvelitepe'de kendi kümesimiz ve birkaç keçimiz ile kıyım ve katliam yapmadan sofraya oturabilmeyi planlıyoruz. Planlar tutmazsa sanırım vegan olacağım. Türkiye'deki süt ve yumurta üreticilerinden biraz şeffaflık rica ediyorum!

12 comments:

lale kunt said...

çok kötü, okuduklarıma inanmak istemiyorum ama eminim daha fazlası bile vardır :( üff vejetaryendim uzuuuun bi dönem, şimdi dediğin gibi vegan olmak lazım. vejetaryenlikte kesmez..

pembecikolata said...

İçtiğimiz sütler de süt olmaktan çıkmış zaten...daha çok süt vermesi amacıyla ilaçlarla besledikleri ineklerden süt diyemeyeceğimiz bir sıvı sunuyorlar adeta...Bu kadar acımasız, daha çok para kazanmak uğruna insan hayatını, çocuklarımızı geleceğimizi yok sayıyorlar:)

alis said...

uyuz cadı- Eskiden ben de süt ve yumurta almanın hayvana bir zararı yok sanıyordum. Aslında yok, onlar tüm cömertlikleriyle bize bunları sunuyor ama biz açgözlülükle bu hediyeleri onlardan gasp ediyoruz. Silivri'de bir çiftlikte gerçekten mutlu inekler besleyip UHT olmayan süt satan bir kadın var, biraz araştırmak gerek.

pembeçikolata - uyuz cadıya yazdıklarımı da oku. Ben o UHT sütlerle ilgili de çok kötü şeyler okuyorum. Dediğin gibi süt olmaktan çıkmış o. İnekleri sırf ilaçla da beslemiyorlar, otobur inekleri hayvansal gıdalarla besliyorlar yani bir nevi yamyamlık yaptırıyorlar diye duymuştum, doğruysa felaket. İnsanların eşcinsel ilişki ve yamyamlığa zorlandığı, kadınlara sürekli bebek doğurtulup bebeklerin kesilip anneler tükenene kadar sütlerinin sağıldığı bir distopya hayal edebiliyor musun? Bu hayvanlar şu an bunu yaşıyor!

Ah arkadaşlar, bir de Earthlings belgeselini izleyin, orada da deri endüstrisinin acımasızlığı var. Ben şahsen alamıyorum artık deri çanta falan. Bazı insanlar umursamıyor. Biz umursuyoruz ama hep kandırılıyoruz :(

Iva Messy said...

oh my gosh!! that little cow and those ducks are totally adorable!!

Tijen said...

Aysun hanımdan bahsediyorsun! İstanbul'da pek çok dostum sütünü severek tüketiyor. Ben de sütünü elle sağan sevgili sütçülerimden (Antalya ve Burhaniye'de) alıyorum sütlerimi. Hatta bugün güzel bir yoğurt mayalayacağım. Var mı ev yoğurdu gibisi!

beauty comma said...

I've read that the cage-free hens concept doesn't work well for the hens - and I agree that industrialization of farming is often bad. Yet, I grew up in the countryside and have seen a bit of farming, and I think that the website you're referring to might be a bit more nuanced (although lots of what they're saying sadly is correct). Truth to be told, I'm not sure if wild animals are that happy, either - most of them have to fight every day to stay alive: They have to find food and water (not always successful), be constantly on the watch so that their offspring and themselves don't get killed by predators, and nobody helps them if they're ill or injuried - not even their own kind. So in many cases, our farm animals have better conditions because they're cared for, they get food and water and help if they're ill, and very many farm animals in Norway also get to be outside all summer. But I'm the first to agree that we still need to improve and to fight for the conditions of all animals...

Jojee said...

galiba bunları okdukça beden vegan olacağım!ne kadar bencil yaratıklarız

nalan said...

Biz bir kaç şanslı kişi Aysun Hanım sayesinde taze çiğ süte,mis gibi ev yapımı yoğurda ve o sütten aldığımız kaymakla yapılan kahvaltılara kavuştuk.
Kendi adıma tam bir tembel teneke idim, şimdi peynir bile yapabiliyorum :)

Down Pillow said...

Thank you for the eye-opening, yet heartbreaking, links. So sad :(

Unknown said...

Hi

Great post.

- Alan.
Accounting Serivces

http://interior4homes.blogspot.com/ said...

Check my christmas bargin sites.beds
gifts
Lighting
beds

Furniture Rumah Terbaru said...

Jati Pribumi
Jati Pribumi
Jati Pribumi
Jati Pribumi
Jati Pribumi
Jati Pribumi