Tuesday, October 14, 2008

Life Clock

Bertrand Planes Life Clock - Yaşam Saati

I am traumatised by this. Why? Quote from Designboom:

"Nothing seems out of the ordinary when you first look at this clock. Upon closer inspection, you may notice the numbers seem a little high. This is because one rotation of this clock is equal to the average human lifespan. The clock is an artwork by Bertrand Planes which uses an ordinary clock slowed down 61320 times to make each minute equal to a year."

I guess if it is making me think so much it is a good piece of art.

It's reminding me that being 23 now doesn't mean I am not running out of time. I am well past the first quarter, so I have to hurry if I want to gather all the experiences I need if I want my soul to "level up". The very visual description of "running out of time" is scary and slightly depressing.

But from another point of view, it might be a good piece to have at home to influence better time management! Also, when you are 63 and get the feeling you are too old to start anything new, you can see that ahead of you is the same amount of time as a persons whole childhood and teen years which really hold the fondest memories of family, first love, fun times... Remember how many new things you learnt in that period of time.

The human lifespan is displayed in a circular motion, not linear, so (if you are religious) you can even be excited about the new beginning when the clock hits 0 for the second time. Thinking like this makes todays's trouble seem petty and makes me want to embrace life for what it is; a short adventure which I get to write the storyline of, and be the hero of it.

Bu saat beni travmatize etti. Niye mi? Designboom'dan açıklaması:

"Bu saate ilk bakışta olağandışı birşey görünmüyor. Daha yakından baktığınızda numaraların biraz yüksek olduğunu farkedebilirsiniz. Bunun sebebi bu saatin bir turunun ortalama insan ömrünün süresine eşit olması. Bu saat, her dakika bir yıla denk gelecek şekilde normal bir saatin 61320 kat yavaşlatılmasıyla oluşturulmuş Bertrand Planes imzalı bir sanat eseri."

Beni bu kadar düşündürdüğüne göre sanatsal değeri epey yüksek olmalı.

Bana yaşımın 23 olmasının zamanımın tükenmekte olduğu gerçeğini değiştirmediğini hatırlatıyor. İlk çeyreği oldukça geride bırakmışım, yani ruhumun bu hayattan aşama atlayarak ayrılmasını istiyorsam gerekli deneyimleri toparlamak için acele etmeliyim. "Zamanın tükenmesinin" hayli görsel tanımlaması biraz ürkütücü.

Başka bir açıdan bakacak olursak bu saati eve asmak zamanı daha iyi değerlendirmek için iyi bir motivasyon unsuru olabilir! 63 yaşınıza gelip de artık yeni başlangıçlar yapmak için çok yaşlı olduğunuzu düşünüyorsanız saate bir bakın; bir insanın tüm çocukluğunu ve ergenlik dönemini kapsayacak kadar süre var hala önünüzde. O yıllarda ne kadar çok şey öğrendiğinizi, aileniz, arkadaşlarınız, aşklarınız ile ömrünüzün belki de en sıcacık hatıralarını oluşturduğunuz zamanın o dönem olduğunu hatırlayın.

Bu saatte insan hayatı lineer (çizgisel) değil de dairesel, yani bir döngü olarak anlatılmış. Birazcık dini inancınız da varsa saat ikinci kere sıfırı vurduğunda yeni bir başlangıç için heyecan duyabilirsiniz. Bu şekilde düşünmek bugünün dertlerini önemsizleştiriyor, bende hayatı asıl olduğu şekliyle kucakla isteği yaratıyor; hikayesini benim yazdığım, kahramanı ben olan bir macera.

13 comments:

Anonymous said...

Epey korkutucu. Baktım da buna göre benim saat bitiyor neredeyse, daha hiç bir şey yapmamış sayılırım...

Unknown said...

Beautiful post!

Malla said...

Gerçekten de ürkütücü.Saat'in tiktakları bile bana zamanın azaldığını hatırlatır.Tiktak sesinden hoşlanmam.Doğrusu böyle bir saat hiç istemem.Öpüyorum canım.

nv said...

that's such a cool clock. it really makes people think

alis said...

anonymous - Hiçbirşey için geç değil. Geçenlerde biryerlerde 80 küsür yaşında yeni bir dil öğrenmeye başlayan adamın hikayesini okudum. Geç kaldığını düşünmen bugüne kadar yapmak isteyip de ertelediklerinin "saatinin" geldiği anlamına gelir, bundan sonra ertelemeye devam edersen sadece daha da geç olacak.

malla-Saat tiktakları gerçekten de sinir bozucu. Düşünüyorum da her sabah saat 7'de, "saat bir an önce akşam 6 olsun" diye düşünüp günün geçivermesini zar zor beklediğim bu hallerimi 50 yıl sonra hatırladığımda ne düşüneceğim? Pişman olacağım kesin.. Bu saat işte bana bunu hatırlatırdı, ben o yüzden istedim, yoksa sinir bozduğuna diyecek laf yok :) Ben de öpüyorumm..

karina- Thank you very much dear :)

nv- I agree, the clock itself is very simple but it's thought-provoking..

Anonymous said...

eğer istersek saati geri alabiliriz..Bu bizim elimizde..Bu da farklı bir bakış açısı olsun size:)

alis said...

Evet, bu hiç aklıma gelmemişti, ama bu biraz insanın kendini kandırması olmaz mı? :)

Anonymous said...

Bence olmaz.Yarım kalanları tamamlayabilmek veya pişmanlıkları giderebilmek adına kendimize fırsat yaratmış oluruz:)Böylece; iyiki kendimi kandırmışım, artık içim rahat,arkamda aklımda kalan bişey bırakmadım diyebiliriz;)

Anonymous said...

uzun süredir geliyordum sayfanıza...arşivi kurcaladım bir süre...çok keyif aldım...parti bana gelsin dedim...geliyor...yüzümde hep bir gülümseme ile ile ayrıldım bu sayfalardan...neden bilmem yorum yazmamıştım...ama bu saat çarptı beni...bayıldım...3.çeyrekteyim...ne gam...yaşamak güzel...:)))sevgiler...adsız

alis said...

anonymous 11:03, yorumun için çok teşekkür ederim, sabahın 8 buçuğunda bu güzel sözleri okumak resmen günümü aydınlattı :) tekrar tekrar teşekkürler :)

TIG said...

My first reaction was to be a little disturbed by the concept of this clock, but felt much better, and even a little reassured, after reading your wonderful thoughts about time and life in general. Beautiful post.

Jen (MahaloFashion) said...

Great idea
great piece of art, but a little creepy I would not want to measure my life that way!

Furniture Rumah Terbaru said...

Jati Pribumi
Jati Pribumi
Jati Pribumi
Jati Pribumi
Jati Pribumi
Jati Pribumi
Jati Pribumi
Jati Pribumi